Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Analýza trhu a dostupnost biopotravin v regionu Brno-město - Jihomoravský kraj
Havigerová, Kamila
Bakalářská práce na téma Analýza trhu a dostupnost biopotravin v regionu Brno město Jihomoravský kraj vystihuje a popisuje cíle, principy a přínosy ekologického zemědělství, hlavní kategorie vyráběných potravin a také výrobu, kontrolu a certifikaci bio-potravin. Experimentální část zahrnuje stručný přehled producentů v Jihomoravském kraji a dále detailně zpracovaný přehled výrobců biopotravin v regionu Brno-město. Hlavním úkolem bylo zjištění dostupnosti biopotravin, jejich cenový monitoring a poté srovnání cen potravin z konvenční a bioprodukce. Závěrem jsou shrnuty výsledky po-rovnání cen potravin ve vybraných obchodech.
Aktuální stav ekologické produkce, výroby a dostupnosti biopotravin v Olomouckém kraji
Navrátilová, Barbora
Tato diplomová práce se zabývá aktuálním stavem ekologické produkce, výrobou a dostupností biopotravin na území Olomouckého kraje. V teoretické části jsou definovány stěžejní pojmy související s danou problematikou, tedy základní principy ekologického zemědělství a výroby biopotravin, na což navazuje popis současného stavu trhu s biopotravinami v České republice. V praktické části je uvedena základní charakteristika Olomouckého kraje a aktuální stav ekologického zemědělství na tomto území včetně analýzy ekologických subjektů. Součástí této práce je rovněž cenový monitoring vybraných položek. V závěru jsou pak shrnuta všechna výsledná zjištění. Olomoucký kraj má pro rozvoj ekologického zemědělství a výrobu biopotravin dobrý potenciál.
Analýza trhu biopotravin a trendů stravování v lokalitě Brno-město
Rybáriková, Barbora
Diplomová práce na téma „Analýza trhu biopotravin a trendů stravování v lokalitě Brno-město“ se zabývá problematikou biopotravin a produktů v biokvalitě, zaměřená na možnosti dostupnosti biopotravin v prodejnách a stravovacích zařízeních. Práce je rozdělena na dvě části – literární a experimentální část. Součástí práce jsou definice samotných biopotravin a jejich zpracování, systému kontroly a jejich značení spolu s legislativou ekologického zemědělství. Podstatná část práce je věnována analýze českého trhu pomocí dotazníkového šetření a cenového monitoringu vybraných potravin. Dotazník obsahoval dvanáct otázek zaměřených na preference spotřebitelů při nákupu biopotravin a stravování v biokvalitě. Závěrem jsou shrnuty výsledky z dotazníkového průzkumu spolu s porovnáním monitoringu cen potravin ve vybraných prodejnách.
Aktuální stav ekologické produkce, výroby a dostupnosti biopotravin v Ústeckém kraji
Malá, Karolína
Bakalářská práce na téma Aktuální stav ekologické produkce, výroby a dostupnosti bio-potravin v Ústeckém kraji popisuje principy, cíle a přínosy ekologického zemědělství, certifikaci, kontrolu a výrobu biopotravin. Experimentální část zahrnuje přehledy produ-centů biopotravin v Ústeckém kraji a zpracovaný přehled výrobců v Ústí nad Labem. Hlavním cílem bylo zjištění výroby a dostupnosti biopotravin, cenový monitoring jed-notlivých položek a jejich srovnání s konvenčními potravinami. Závěr tvoří srovnání cen vybraných položek v konkrétních obchodech a porovnání s cenami z minulých let.
Analýza trhu biopotravin v České republice a jejich cenový monitoring
Paulíková, Michaela
Diplomová práce na téma Analýza trhu biopotravin v České republice a jejich cenový monitoring se popisuje základní principy ekologického zemědělství a specifika výroby biopotravin. V práci jsou popsány kategorie bioprodukce v ČR a situace s trhem a spotřebou ve státech EU. V další části práce je zpracován přehled o producentech biopotravin v ČR. Hlavním cílem práce bylo provést cenový monitoring u vybraných druhů biopotravin na zvolené lokalitě a poté ceny porovnat s cenami potravin s původem z konvenční produkce. Dále jsou porovnány prodejní místa a cenové rozdíly u hlavních přímých a nepřímých distribučních cest. Jako doplněk experimentální části práce byla provedena s navrženou skupinou lidí degustace a zhodnocení vybraných druhů výrobků z ekologické a konvenční produkce. Z výsledků cenového monitoringu zde šetřených položek vyplývá, že biopotraviny jsou o 140 % dražší než konvenční potraviny. Při porovnání rozdílů u přímých a nepřímých distribučních cest, byly zjištěny velké cenové rozdíly. Např. biobrambory z prodeje ze dvora jsou o 170 % levnější než prodávané biobrambory ve sledovaných obchodech. Při degustaci a zhodnocení vybraných druhů potravin, získaly vyšší hodnocení biopotraviny. Celkově pak obdržely hodnocení 46,87 % a konvenční potraviny 45,99 %.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.